Cara masak Swedish Meatball - Resepi asal Sue Norrman

Resepi asal dari kak Sue Norrman yang kini menetap di Sweden...sangat berpuas hati dengan resepi kak sue... kata kak sue ini resepi asli swedish meatball dari mak mertua kak sue dan kak sue ubah ikut citarasa..haa tu diaaa resepi asli ni...Jazakillahu khairan kak..-Tahrunnisa

Swedish Meatball Sue Norrman

Meatball homemade (memang best resepi ni!)

Bahan-bahannya :-

500 gm mince beef
1/2 biji bwg besar - cincang halus (*)
1 sdm butter. (*)
3/4 sdt lada hitam- powder
1 sdt kryddpeppar@ mixed spices
1/3 serbuk kayu manis- saya tambah
1/3 sdt gula
1-1/2 sdt garam
2 sdm bread crumb- blend halus
30 ml fresh milk.
1 biji telur 'c'- saya tak guna tapi klau nak bole masukan.

Cara-cara masak :-

1) tumis yg bertanda (*) keperangan dan ketepikan.
2) satukan bahan2 selebihnya dan sebatikan rata. masuk bwg tadi sekali dgn butter. uli lagi sebati dan bulat2 kan ikut besar mana yg kalian suka.
3) guna non stik pan, masuk kan sikit butter sikit dan masak api sederhana. tutup pan supaya masak rata dan balik2 kan kejap hingga masak.
p/s .- butter dlm pan jangan di buang. di guna utk membuat sos.

Sos Gravy

butter lepas masak meatball.
2 cwn chicken stok
2 cwn whipping krim (*)
1 sdm kicap cair
1 ketul kiub ayam
lada hitam sikit - powder
1/2-1 sdm tpg kentang bancuh dgn air sikit utk memekat.
garam/gula- tambahan kalau kurang rasa.
cara :-
1) satukan semua bahan kecuali yg bertanda (*) dan bancuhan tpg kentang.
2) didihkan dan rasa secukupnya baru masukan (*). didihkan lagi dlm seminit dan kecilkan api masuk bancuhan tepung sikit2 . jgn terlalu pekat.
sampingan - lingon jem dan kentang. Bole ganti mix friuts jem.
bahan-bahan untuk meatball ni kita kisar bersama...

Mix spice tu ada yang dah siap jual kat kedai..tapi ni homemade.. memang rempah ni wajib ada kat umah senang nak buat masakan nasi arab dan lain2 resepi

Swedish MeatBall by Sue Norrman - Tahrunnisa



Swedish Meatball





Post a Comment