Martabak Cheese |
Resepi Martabak Cheese versi tahrunnisah..
(Penerangan panjang utk memudahkan/bagi paham)
(Penerangan panjang utk memudahkan/bagi paham)
2 gelas tepung gandum (350gm)
1 biji telur saiz c (yg paling kecil)
Sedikit garam
1 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar shortening/butter
½ gelas air atau kalau keras tambah sikit air (200ml)
1 biji telur saiz c (yg paling kecil)
Sedikit garam
1 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu besar shortening/butter
½ gelas air atau kalau keras tambah sikit air (200ml)
Utk salut doh roti canai nanti
Butter/margerin/minyak
Butter/margerin/minyak
Caranya
Jika guna breadmaker –
masukkan semua bahan kecuali air..air tambah sedikit demi sedikit hingga mendapat hasil seperti buat donat..doh tidak terlalu lembik sangat..tak lekat kat tangan doh dikira ok.. uli guna bread maker sehingga abis ulinya ..dlm 20 minit uli.. insyaallah doh akan lembut dan elastik..mula bulatkan doh dlm 90gm dan salut dgn butter/margerin/minyak..simpan semalaman atau dlm
Jika guna breadmaker –
masukkan semua bahan kecuali air..air tambah sedikit demi sedikit hingga mendapat hasil seperti buat donat..doh tidak terlalu lembik sangat..tak lekat kat tangan doh dikira ok.. uli guna bread maker sehingga abis ulinya ..dlm 20 minit uli.. insyaallah doh akan lembut dan elastik..mula bulatkan doh dlm 90gm dan salut dgn butter/margerin/minyak..simpan semalaman atau dlm
Jika guna tangan –
1. Dlm satu bekas masukkan tpg gandum, garam, gula, susu pekat, shortening
kemudian masukkan telor ..uli kering
2. Masukkan air demi sedikit hingga doh tak lekat kat tangan… sukatan air tu
tak semestinya habis ye ..jika doh dah tak lekat kat tangan dikira ok seperti
kita buat donat…uli doh selama 20 minit shingga doh lembut dan elasti..
(part ni uli 7 minit berehat kejap..uli lagi rehat kejap dan uli lagi)
3. Seterusnya bulatkan doh seberat 90gm hingga abis..saya dpt dlm 7 biji..
kemudian salut doh dgn sedikit minyak/butter/margerin.. letak dlm bekas
tertutup dan biarkan semalaman atau dlm 5 jam
1. Dlm satu bekas masukkan tpg gandum, garam, gula, susu pekat, shortening
kemudian masukkan telor ..uli kering
2. Masukkan air demi sedikit hingga doh tak lekat kat tangan… sukatan air tu
tak semestinya habis ye ..jika doh dah tak lekat kat tangan dikira ok seperti
kita buat donat…uli doh selama 20 minit shingga doh lembut dan elasti..
(part ni uli 7 minit berehat kejap..uli lagi rehat kejap dan uli lagi)
3. Seterusnya bulatkan doh seberat 90gm hingga abis..saya dpt dlm 7 biji..
kemudian salut doh dgn sedikit minyak/butter/margerin.. letak dlm bekas
tertutup dan biarkan semalaman atau dlm 5 jam
Inti Martabak Daging (blh dpt 3 @ 4 biji martabak)
Bahan A
500gm daging kisar/hancur
2 biji bawang besar (sederhana besar)kalau tak suka bawang banyak isi 1 biji pun memadai potong dadu kecil
Sedikit je halia tumbuk
1 sudu besar rempah beriyani
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar minyak masak
Garam, gula secukup rasa
500gm daging kisar/hancur
2 biji bawang besar (sederhana besar)kalau tak suka bawang banyak isi 1 biji pun memadai potong dadu kecil
Sedikit je halia tumbuk
1 sudu besar rempah beriyani
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar minyak masak
Garam, gula secukup rasa
Caranya
1 Tumis bawang besar dan halia dengan sedikit minyak
2. masukkan rempah ..kacau hingga naik bau..biar lama sikit masak supaya
rempah masak sempurna
3. masukkan daging kisar
4. perisakan dgn garam dan gula
5. kacau adunan hingga masak dan agak kering..
1 Tumis bawang besar dan halia dengan sedikit minyak
2. masukkan rempah ..kacau hingga naik bau..biar lama sikit masak supaya
rempah masak sempurna
3. masukkan daging kisar
4. perisakan dgn garam dan gula
5. kacau adunan hingga masak dan agak kering..
Bahan B
6 biji telor dicuci bersih
6 biji telor dicuci bersih
Bahan C
2 biji bawang merah di potong dadu
2 biji bawang merah di potong dadu
Bahan D
½ -1 mangkuk mozarella cheese yang diparut dan
1 tiub cheese yang warna oren yang biasa orang letak dlm burger dlm 6 keping – cairkan n tambah dlm 1 cawan susu segar kalau pekat tambah sikit lagi..cair nya mcm sos cili tu
½ -1 mangkuk mozarella cheese yang diparut dan
1 tiub cheese yang warna oren yang biasa orang letak dlm burger dlm 6 keping – cairkan n tambah dlm 1 cawan susu segar kalau pekat tambah sikit lagi..cair nya mcm sos cili tu
Dah semua bahan ada start mula menebar
Caranya
1. Ambil sebiji doh roti canai..jika tak pandai tebar guna dulang..penyek2 kan
doh atas dulang..letak sikit minyak ye..canai bagi leper..tarik doh tadi hingga
nipis mcm dlm gambar ..insyaallah kalau kita uli doh hingga lembut dan
elastik (doh kalau kita tarik ia tak carik/koyak)..
2.. Pecahkan telur atas doh..masukkan inti martabak, bawang, dan cheese
3. tutup doh mcm dlm gambar…
4. Panaskan pan taruk sikit minyak.. ambil roti perlahan2 n letak atas pan
panas tadi..balik2 kan roti..
5. Agak2 dah masak..pecahkan sebiji telur atas roti ..ratakan dan taruk inti
martabak..terbalik biar doh yang ada daging ni dibawah..biar masak.
6. Part akhir ni..kalau nak letak cheese atas permukaan yang ada daging pun
boleh..atau letak permukaan satu lagi pun boleh..hanya letak separuh roti
sahaja cheesenya..taruk 2 jenis cheese..nak taruk banyak pun sedap..biar
kejap dan terus lipat dua..potong kecik dan sedia dihidang panas dan
dimakan dgn bawang cuka
1. Ambil sebiji doh roti canai..jika tak pandai tebar guna dulang..penyek2 kan
doh atas dulang..letak sikit minyak ye..canai bagi leper..tarik doh tadi hingga
nipis mcm dlm gambar ..insyaallah kalau kita uli doh hingga lembut dan
elastik (doh kalau kita tarik ia tak carik/koyak)..
2.. Pecahkan telur atas doh..masukkan inti martabak, bawang, dan cheese
3. tutup doh mcm dlm gambar…
4. Panaskan pan taruk sikit minyak.. ambil roti perlahan2 n letak atas pan
panas tadi..balik2 kan roti..
5. Agak2 dah masak..pecahkan sebiji telur atas roti ..ratakan dan taruk inti
martabak..terbalik biar doh yang ada daging ni dibawah..biar masak.
6. Part akhir ni..kalau nak letak cheese atas permukaan yang ada daging pun
boleh..atau letak permukaan satu lagi pun boleh..hanya letak separuh roti
sahaja cheesenya..taruk 2 jenis cheese..nak taruk banyak pun sedap..biar
kejap dan terus lipat dua..potong kecik dan sedia dihidang panas dan
dimakan dgn bawang cuka
Resepi Acar Bawang
2 biji bawang besar (sederhana saiz) di hiris nipis
3 sudu besar cuka
Sedikit garam
Gula
Pewarna merah(ros)
Satukan kesemuanya dan taruk dlm peti sejuk
2 biji bawang besar (sederhana saiz) di hiris nipis
3 sudu besar cuka
Sedikit garam
Gula
Pewarna merah(ros)
Satukan kesemuanya dan taruk dlm peti sejuk
Bahan - bahannya |
1.doh roti canai..salut dgn marjerin/butter atau minyak pun boleh..supaya ia tak melekat antara satu sama lain..n tutup bekas tersebut perap dlm 5 jam atau semalaman |
4. ha mcm ni la.. tarik nipis insyaallah tak carik/koyak..tarik hingga ke hujung dulang..kalau doh anda betul2 lembut dan elastik..saya tarik pun mmg tak koyak langsung. |
KLIK SINI UNTUK:
PEMBELIAN TERUS DAN MELALUI KAD KREADIT ➡ BUY BACK SUPPORT
====
ANDA WAJIB BACA INI !
====
MATERNITY SUPPORT UNTUK IBU - IBU MENGANDUNG.
CARA UNTUK MELEBATKAN BULU MATA, BULU KENING, RAMBUT DAN JANGGUT.
FENOMENA CALIPH UNTUK KANAK-KANAK JADI CERDIK & ANTIBODI TINGGI!
LELAKI LEWAT 20 AN PALING KERAP DISERANG DISKSLIP, CARA ATASINYA DISINI.
PEMANGGANG AJAIB INI WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH
IBU - IBU WAJIB BUAT WAFFLE INI UNTUK ANAK DIRUMAH,..ANAK2 PASTI SUKA!
TAK NAK ANAK2 ANDA RABUN DIAWAK USIA? JOM AMALKAN CEREAL INI..
ANDA WAJIB BACA INI !
====
MATERNITY SUPPORT UNTUK IBU - IBU MENGANDUNG.
CARA UNTUK MELEBATKAN BULU MATA, BULU KENING, RAMBUT DAN JANGGUT.
FENOMENA CALIPH UNTUK KANAK-KANAK JADI CERDIK & ANTIBODI TINGGI!
LELAKI LEWAT 20 AN PALING KERAP DISERANG DISKSLIP, CARA ATASINYA DISINI.
PEMANGGANG AJAIB INI WAJIB ADA DI SETIAP RUMAH
IBU - IBU WAJIB BUAT WAFFLE INI UNTUK ANAK DIRUMAH,..ANAK2 PASTI SUKA!
TAK NAK ANAK2 ANDA RABUN DIAWAK USIA? JOM AMALKAN CEREAL INI..
No comments:
Post a Comment